таг: социјална мобилност

За да го разберете растот на нееднаквоста, погледнете ги чистачките

Лево е Марта Рамос, чистачка во главното седиште на денешниот гигант Епл. Истата работа што Геил Еванс (десно) ја имала во просториите на некогашниот гигант Кодак. Повеќе

Исповед на еден уплашен богаташ

Не се плашиме од Ал Каеда или од Исламската држава. Се плашиме дека нееднаквоста во приходите нема да заврши на арно, пишува во Њујорк Тајмс еден американски милионер. Повеќе

Америка оди кон Блејд Ранер

Од сите можни холивудски иднини кои сме ги виделе на филм, за Америка најверојатна е онаа опишана во ремек делото на Ридли Скот, покажува сериозна економска студија на таа земја. Повеќе

Сиромаштијата е жиг од детството

Британија издвојува сериозни средства што поголем процент средношколци да се запишат на факултет. Студија покажува дека такви мерки, на таа возраст, се веќе задоцнети. Повеќе