таг: Пулицер

Пулицер за 2019 доби роман во кој главни ликови се дрвја

Веста за пожарот кој ја зафати Богородичната црква го фрли во сенка доделувањето на врвните признанија од областа на новинарството и книжевноста, кое се случи синоќа, 15.4. Во категоријата за белетристика Пулицерова доби роман кој зборува за односот на човекот со природата. Повеќе

Фаталното пријателство на писател со убиец кој му бил инспирација

Фасциниран од писмата кои му ги испраќал од затвор, Норман Мејлер се заложил за ослободување на еден убиец. Набргу овој повторно убил. Нова книга се обидува да го расветли случајот, и да одговори на едно важно прашање - дали писателот сноси одговорност за она што се случило? Повеќе

Пулицер за литература и музика 2015

Кога се известува за тоа кој ја добил Пулицеровата награда за одредена година обично се почнува (а понекогаш и завршува) со добитниците од областа на новинарството, а останатите - белетристика, музика, драма, историја, биографија, поезија - како да се под „разно". Па кои се некои од нив оваа година? Повеќе

Филип Левин - поетот на работничката класа

Поранешен добитник на Пулицер, чија поезија ги содржи звуците, мирисите и болката на тешката физичка работа, почина на 13.2 во неговиот дом во Калифорнија. Имаше 87 години. Повеќе

Роман за Северна Кореја доби Пулицер

Книгата „Синот на господарот на сирачињата" на Адам Џонсон е добитник на високото признание за белетристика кое од 1918 година му се доделува на прозно дело на американски автор. Повеќе

Пулицер за белетристика оди кај...
OMG OMG LMFAO!

Откако Одборот за доделување на Пулицеровата за 2012 не успеа да се договори околу наградата за белетристика, по светските медиуми почнаа да фрчат остри коментари на негова сметка, особено земајќи предвид дека од страна на жирито задолжено за оваа категорија биле предложени стварно добри книги. Повеќе