таг: преписка

Љубовна преписка помеѓу некогашни затвореници која траела 60 години

И двајцата биле жртви на советскиот Гулаг. Владимир бил осуден на 10 години тешка физичка работа, а Ивана се водела како затвореник број 108. Никогаш не се сретнале, но на нивното допишување таа се сеќава и денес, на 93 години. Повеќе

Кога филологот е пис на јазик
Сочни академски преписки

Aко сте помислиле дека меѓу нашите професори има дрски, а дека кафанските вербални дуели се врв на софистицираност во споредба со стилот на некои академски преписки, прочитајте што се случува во Хрватска. Стварно нема смисла во сè да се пред нас! Повеќе

Преписка: Марџ Симпсон - Барбара Буш

Откако првата дама на САД во 1990-та година изјави дека "Симпсонови се најглупавото нешто кое некогаш го видела", доби писмо од домаќинката Марџ Симпсон. По што и Барбара Буш не остана должна за одговор. А нетрпеливоста меѓу овие две семејства продолжи. Повеќе

Зулу додоле
Преписка меѓу Џон Клис и „Сан“

10. мај (утре) некој го прогласил за Меѓународен ден на Монти Пајтон статус на Фејсбук. Што и не е лош повод да се потсетиме на нивните урнебесни скечеви, но и на некои навидум споредни работи. Како на пример оваа преписка меѓу Џон Клис и таблоидот Сан, од 1982. Повеќе