таг: пикасо

Француски ремек-дела преименувани според црните ликови на нив

Куратори на нова изложба во Париз успеале да дојдат до имињата на моделите кои ги користеле сликари како Мане, Пикасо и Сезан. Повеќе

Сакате да го имате Пикасо дома на еден ден?

Ако се прашувате како би изгледало едно модерно уметничко дело вредно милиони на ѕидот на вашата дневна, благодарејќи на една необична иницијатива може да се пријавите и да конкурирате за истото. Само има еден услов: да живеете во Швајцарија. Повеќе

Кога Пикасо и Аполинер биле обвинети за кражба на Мона Лиза

Ако денес го посетите Лувр, ќе забележите две работи: огромно обезбедување и постојана гужва околу портретот на жената со мистериозна насмевка. Пред само еден век го немало ниту едното ниту другото. А едно утро во 1911 ја снемало и сликата. Повеќе

Фотографот на Пикасо наполни 100 години

Во пресрет на изложбата на цртежи и графики од приватна колекција во Галеријата на МКЦ која се отвара на 19.02, ви го претставуваме единствениот фотограф на кого му било дозволено да ѕирне во интимниот живот на шпанскиот сликар, а кој пред некој ден наполни еден век. Повеќе

Музата на Пикасо ги налути феминистките
„Ш’ц мала“ како социјален лубрикант?

За Франсоза Жило се раскажува дека била толку убава, што кога Пикасо прв пат ја видел во ресторан станал и со чинија полна цреши отишол на нејзината маса. Иако била 40 години помлада од него (кога се запознале таа имала 21, тој 62), таа цела деценија била негова љубовница, муза и мајка на две нивни деца. Сега, на 93 години, има нова книга, која ги налути жените. Повеќе

Стереоскопскиот Пикасо
Изложба на рани 3Д фотографии

На 22. февруари во музејот Холбурн во англискиот град Бат ќе се отвори изложба необични снимки кои прикажуваат сцени од живото на Пикасо, направени од еден од пионерите на 3Д фотографијата. Меѓу организаторите е и Брајан Меј од „Квин“. Повеќе