таг: митови

Како најефикасно да раскажеш древен мит?

Станува збор за старогрчката митологија, извор на инспирација и за бројни современи уметнички дела. Но често овие приказни се комплицирани - кое божество беше за што, кој беше чие дете, кој со кого беше скаран. Еден уметник решил визуелно да поедностави неколку од најексплоатираните митови, така за да можат да бидат разбрани и запаметени. Повеќе

Митот за 2-0 како најнезгоден резултат

Неретко кога една екипа ќе даде втор гол за водство од 2-0, се наоѓа некој што ќе каже ’мајсторе, ова е најзаебан резултат’. Дали навистина е така или се тоа само празни кладилничарски муабети? Повеќе

Koга фолклорот спасува живот
Митовите како прирачници за справување со катастрофи

Митологиите на различни култури содржат предупредувања и совети за земјотреси, вулкани и цунами. До сега тие беа од интерес само на етнолозите, фолклористите и антрополозите. Но и природонаучниците (конечно) почнуваат да ги сфаќаат сериозно. Повеќе

Религиозниот аспект на модерните диети

Како гуруата на здравата исхрана го навлекоа западниот човек на класичен верски наратив спакуван во површна научна реторика? Повеќе

(документарец) Моќта на митот
50 секојдневни митови

Викинзите никогаш не носеле рогови. Ајнштајн не паднал на математика во основно. Суши не значи сирова риба, туку скиселен ориз. Повеќе