таг: милчо манчевски

Милчо Манчевски: „Книгите ми помогнаа да си го најдам местото во светот“
Македонската порака за Меѓународниот ден на книгата и авторското право

23 aприл е Меѓународен ден на книгата и авторското право, кога традиционално се упатува порака од УНЕСКО, но и од сите земји кои го одбележуваат овој ден. Оваа година македонската ја напиша Милчо Манчевски. Повеќе

„Бикини мун“ (2017)
Букбокс гледаше

Веројатно немаше подобар начин да се отвори премиерата на новиот филм на Милчо со двете девојчиња од првиот дел на претходниот, „Мајки“. И не само затоа што на тој начин го видовме времето што поминало отелотворено во нив, туку и затоа што „Мајки“ во голема мерка беше предвесник на прашањата кои „Бикини мун“ доследно продолжува да ги истражува. Повеќе

4 дена со Милчо
„Снимај, бе, братучед, снимај!“
Thursday (Милчо Манчевски)

Може тој така не го сфаќа, ама нам ни личи на најдобрата критика за сите интернет jунаци. Посветено на сите Фејсбук првоборци и ретвит херои. Повеќе

Thursday (краткометражен филм на Милчо Манчевски)

По повод 70-годишнина, филмскиот фестивал во Венеција покани 70 режисери да направат кратки филмови по свој избор. Меѓу нив беше и Манчевски. Вчера во Венеција беше премиерата на неговиот филм. Повеќе

Уметноста е меѓу редови
Милчо за фотографирањето

Во најновиот број на белградско Време (достапен само со претплата) Манчевски го објаснува својот однос кон фотографскиот медиум, и кон раскажувањето приказни. Наскоро, по премиерата во Венеција, ќе го презентираме и неговиот краток филм „Четврток“. Повеќе

Роџер Еберт за Милчо
Деновиве пред години

Она што веројатно го знаете е е дека пред неколку дена почина Роџер Еберт, првиот филмски критичар кој во 1975 доби Пулицер. Она што веројатно не го знаете, или сте го заборавиле, е дека тој го интервјуираше и наш Милчо. Еве го текстот во интегрална верзија. Повеќе

„Мајки“ од Милчо Манчевски
Букбокс гледаше

Беше многу топол мај кога со студентите по етнологија ги шпартавме преспанските села, барајќи соговорници. Опремени со капчиња, шишиња вода и диктафони, како некаков армиски вод на специјална задача, трагавме по „информатор" расположен за муабет. Повеќе