таг: лувр

Време е Мона Лиза да се симне од Лувр

Околу 80 проценти од 10 милиони луѓе што го посетуваат Лувр музејот во Париз доаѓаат да ја видат Мона Лиза, и најголемиот дел од нив си заминуваат незадоволни. Повеќе

Лувр, само со резервации

По ново, и по спектакуларните гужви од оваа летна сезона, француски Лувр одлучи да воведе ред во музејот преку воведување резервации. За сега резервациите се факултативни, до крај на година ќе станат задолжителни. Повеќе

Лувр прави парфеми инспирирани од славни уметнички дела

„Крилестата Ника Самотрачка“, мермерна скулптура на грчката божица, мириса како бел цвет од тубероза помешан со дрвенести тонови. „Разговор во паркот“ на Томас Гејнсборо има арома на тукушто процветани рози. A „Капачката“ на Жан-Огист-Доминик Енгр пак на ноти лаванда, портокалови цветови и масло од нероли. Повеќе

Отворен Лувр Абу Даби
Ја умирисавме Мона Лиза

Лувр годишно собира 9,3 милиони посетители, Британскиот Музеј има 6,7 милиони туристи, а Музеите на Ватикан собраа 5,5 милиони посетители. Проблемот е што некој треба да луфтира после сите овие. Повеќе