таг: конфликт

Новиот случај со дрон: Кој кого провоцирал во Луксембург и зошто

Во Лига Европа синоќа и во текот на вчерашниот ден беше генерално мирно од навивачки аспект: немаше брканици по плоштади, немаше повредени или приведени. Ама затоа имаше нов случај дрон. Повеќе

Аргентина и Меси ја откажаа пријателската со Израел поради политика

Последната проверка пред Светското првенство, „Гаучосите“ требаше да ја имаат на 9. јуни во Израел но нивната федерација ја откажала поради безбедносни ризици и опасност од провокации. Повеќе

Балканскиот карактер на Мијанмар и Рохинџите

Занимливо е да се мозга како еден замислен просечен Македонец ќе ја прочита (доживее) приказната за Мијанмар и Рохинџите. Дали во Рохинџите ќе ги види македонските Албанци (заради нивниот муслиманскиот сепаратизам) или пак нивната ситуација повеќе ќе му асоцира на Македонците во Грција (заради обесправеноста и проблемот со името). Меѓу нас кажано, оваа енигма се потпира на една луда идеја: дека просечниот Македонец воопшто ќе прочита за што се работи. Повеќе

Американска психоза: Доаѓаат лудите Руси!

Вчудоневидувачки пример за тоа колку опасно Американците се погрешно информирани и водени од круговите кои деловно навиваат за војна односно зголемени воени буџети, на примерот на една статија од Њујорк Тајмс.  Повеќе

Израел треба да е во Германија

Израел и Палестина пак се пукаат. Цивилите пак гинат. Семејствата губат домови, хаосот продолжува. Пак. Ништо од ова немаше да се случува ако Израел беше сместен онаму каде што има логика: Во Германија. Повеќе