таг: класни разлики

Маркс ќе фатеше на кладилница

Глобалната економска ситуација сè подрастично наликува на системот во кој од една страна имате пар фараони а од друга огромен број робови. Пазете ја оваа статистика: 0,7 % од светската популација го има во своите раце речиси половина од целото светско богатство. Долните 71 проценти поседуваат само 3 проценти од истото. А нит се буди исток, нит се буди запад. Повеќе

Америка е за богати. Точка.

Мнозинството Американци се свесни за огромниот јаз во приходите но веруваат дека самите се наоѓаат на подобрата страна од кањонот. А грешат. Повеќе

Зошто сиромашните не се креваат на бунт?

Еден од одговорите на Томас Едсал во колумната за Њујорк Тајмс е дека иако приходите на најсиромашните се паднати, во исто време поевтинуваат и голем број производи - мобилни, клима, телевизори, компјутери... Ама не е до тоа. Повеќе

Богатите спијат подобро

Класните разлики не запираат пред спалната соба а богатите луѓе не се погалени само од јавето туку и од сонот. Повеќе

Не постои такво нешто како "дроља"

„Дроља" или „ороспија" е едноставно навредлив термин кој дури (или особено) помеѓу жените служи за воспоставување хиерархија и за меѓусебно контролирање. Има и класни разлики во тоа кое однесување жените го дефинираат како курвинско. Повеќе

Колку пари толку зборови

Американските ученици редовно потфрлаат на државните испити со кои се утврдува богатството на нивниот речник и способностите за читање/ разбирање. Корените на проблемот се во најраната возраст а објаснувањето марксистичко: кој колку зборови има во себе зависи многу од примањата на родителите. Повеќе