таг: хиџаб

Хиџабот како симбол на угнетување на жените

Ставот е на неодамна избраната Mинистерка за статусот на жените на Квебек, и откако беше притисната да го повлече, таа реши да го повтори и да остане на тоа што претходно го кажала. Повеќе

Дали Најк хиџаб е напредок или уназадување на муслиманките?

Нешто слично како со дилемата околу американските феминистки кои почна да користат слика од забулена муслиманка како симбол на борба за унапредување на правата на жените и за сечие право да реши што со себе, така и со Најк Про Хиџаб колекцијата, не е јасно дали им помага или им одмага на муслиманките. Повеќе

Шведска забрани фантомки, навивачите смислија никаб

Навивачите во шведскиот фудбал стриктно се држат до навивачкиот кодекс: носат црни шушкавци, јакни и капи, а често палат пиротехника или влегуваат во судир со ривалските групи со фантомки на глава. Повеќе

Првата Американка во хиџаб која освои медал
ОИ Рио 2016

Почетоците ѝ биле ужасно тешки, во школо ја задевале поради тоа што носи хиџаб а по нападите на 11. септември 2001-ва, Ибтихаџ Мухамед била навредувана каде и да се појави на улица. Пребродила се, во Рио освои бронзен медал за САД и има порака за сите муслимани кои ѝ се обраќаат. Повеќе