таг: етимологија

Како се ширел зборот „шеќер“?
Да се заблажиме

Најверојатно потекнува од санскритското „саркара“. И тоа е еден од оние зборови кои звучат слично (слатко) во голем број светски јазици. Повеќе

Што е тоа „доксинг“?

Кога некој на социјалните мрежи ќе открие кој стои зад извесен прекар или профил, и објавува друг вид приватни информации, тогаш тој прави „доксинг“. И ова не е незаконски сè додека изворите на тие информации се јавно достапни, и сè додека доскирањето не се користи за уцена или за изнудување. Повеќе

Хаосот во автомобилот на Борис Џонсон е „словенски“?
Збор на денот

Минувајќи низ дневните вести за да се инспирираме за статија, наидовме на една која навидум нема никаква врска со Букбокс. Некој ја фотографирал внатрешноста на Тојотата на бившиот министер за надворешни и кандидат за иден британски премиер. И сцената ја опишал со збор кој неодоливо нè потсети на еден друг. Повеќе

Будалица, Зликовац, Судар и Лешина: смешни презимиња од Балканот

Еден од колумнистите кои често ги читаме во Њујоркер се вика Адам Гопник. Презимето звучи некако фино, и некако руски. Второто е точно, но првото не е. Повеќе

 Невесела етимологија: кај е север, кај е југ?

Многу работи во контекст на преименувањето на нашава држава нè поместија од колосек. Но има едно кое ја турна и последната стабилна оска во нашето поимање на светот - онаа поврзана со неговите страни. Повеќе

Грчкиот политички милиброд
Приказната за една придавка

Благо ко благо - вкусно, миризливо, убаво легнува со млеко за појадок или со кафе попладне. Но приказната за „автентичното“ грчко цуреки содржи елементи кои не се само гастрономски, и покажува како едно обично тесто може да биде средство за потхранување на колективниот идентитет. Повеќе