таг: емоџи

На сите маки во Манчестер, Погба најде емоџи и смајли да прави

Во историјата на Јунајтед ретко играл фудбалер кој толку ноншалантно се однесувал кон грбот, дресот, навивачите. Повеќе

Се бара: преведувач на емотикони

Еве како би можеле да му се исплатат сите тие часови и часови поминати во чет на вашето дете (или на вас самите), кои излегува дека всушност биле бесплатен курс по странски јазик - јазикот на емоџи.  Повеќе

Превод на Библијата со емоџи
OMG!

Светото писмо е најпреведуваната книга во светот, а на таа листа преводи сега има верзија чија цел е да ја привлече „милениумската" генерација. Повеќе

Не се разбираме па тоа ти е

Користењето емотикони, за кои со симпатии пишувавме претходно (види овде), требаше да нè спаси од вербалните недоразбирања и двосмислености. Тоа требаше да биде јазик кој ги надминува културните разлики и овозможува универзална разбирачка. Ама... Повеќе

Збор на годината кој воопшто не е тоа

Оксфордските речници, издание на Оксфорд jуниверзити прес, го објавија нивниот збор на годината. Тоа е: Повеќе

Емоџи - првиот вистински глобален јазик?
Визуелно есперанто

Прво беа симпатичен украс на текстуалните пораки, но сега овие симболи се користат за цели реченици и пренесување сложени пораки. На нив се „преведени“ дури и цели книжевни дела. Повеќе