таг: џордан питерсон

Тинкспот, веб-платформата на Џордан Питерсон против цензура

Ветувањето на Питерсон е дека на платформата секој ќе има слобода да каже што сака и нема да биде баниран (освен ако американскиот суд не го побара тоа). Повеќе

За што (побогу) служи студирањето?

Однапред знаеме кои маани би можеле да му ги најдете на текстов. Ниту општеството им понудило „високо квалитетен идентитет“ на нашите студенти. Ниту пак нашите библиотеки се толку „неверојатно богати“ како оние на Харвард или на Јеил. Но овие совети би требало да важат од најзабаталената селска училница која се грее на дрва, до најпрестижниот универзитет.  Повеќе

15 најстрашни книги според Џордан Питерсон
Што е тоа „зло“?

„Голем број луѓе ме имаат прашано што да читаат за соодветно да се образуваат. Еве список книги кои имаат извршено големо влијание врз мојот интелектуален развој. Предупредување: ова се најстрашните книги кои ги имам прочитано“ Повеќе

Џордан Питерсон: Трагањето по среќата е бесмислена цел

По фамозното интервју во кое професорски ги деконструираше големите приказни на амбициозната и воинствена новинарка, да фрлиме поглед во багажникот на овој клинички психолог кој полека добива статус на рок ѕвезда, а кој, иако е далеку од десничар, моментално е најголемиот трн во очите на денешната -  политички коректна а ужасно нетолерантна - крајна левица.    Повеќе