таг: болка

Докторе, имате ли нешто за болки во грб?

Лековите на рецепт во САД убиваат повеќе луѓе од хероинот и кокаинот заедно. А кога ќе се навлезе само во таа легално пропишана зависност, болките во грбот се убедливо најчестиот изговор. Повеќе

Не, апчињата немаат очи

Конечно некој да има каже доста на оние манипулативни реклами кои сугерираат една илузија дека нивниот лек точно да знае каде да отиде во телото и таму на лице место да го среди проблемот. Повеќе

Болката и досадата се корисни
Заштитни механизми на телото и на душата

Андреас Елпидору е професор по филозофија на Универзитетот Лусвил во Кентаки. Неговата книга која ќе излезе во 2016 се вика „Физикализмот и магијата на свеста", а во неа, меѓу другото, тој се занимава со споредбата на здодевноста и болката. Обете, вели тој, еволутивно ни овозможуваат не само да опстанеме, туку и подобро да живееме. Повеќе

За цивилизација во која ништо нема да боли

Нели ви доаѓа кнедла во грло кога лавица ќе ѝ се з'гне на некоја млада и нејака антилопа, и ќе ја направи стек додека си рекол „природна селекција"? Светот би бил поубаво место за живеење, ако традиционалната поделба на ловец и жртва едноставо се укине, велат радикалните екоинженери. Повеќе