таг: бог

Божјата машина која требала да го донесе рајот на Земјата

Во октомври 1853 група луѓе се собрала во Лин, Масачусетс, и почнала да работи на мистериозна машина. Навидум обична метална конструкција, таа била наречена Нов мотор, на кого му се припишувале божествени својства. Повеќе

„Сосема ново Свето писмо“ (Le tout nouveau testament, 2015)
Букбокс гледаше

Kуп претходни филмови кокетирале со верска сатира, Го замислувале и Го карикирале, и низ смеа поставувале заебани животни прашања. Ама заборавете го Брус Олмајти, за него семожниот Бог од овој филм е - Господ! Повеќе

Koј бил првиот атеист?

Атеизмот како феномен некако го поврзуваме со христијанството и генерално со монотеизмот, како претходно да немало луѓе што не верувале во натприродни сили, Бог или богови. Една нова книга се однесува токму на тие предхристијански атеисти. Повеќе

Зошто е тешко да НЕ веруваш во Бог?

Радикалните атеисти сметаат дека религијата е куп наметнати лаги и измислици. Но што ако верувањето во натприродното е всушност природно? Повеќе

Човекот кому на сон Господ му рекол да прави гитари за деца

Кога пред три децении Ед Стили, кој денес има 85 години, почнал да изработува инструменти, всушност немал појма што прави. Немал никакво искуство ниту некој да го подучи, а богами немал ни материјали, освен остатоци од дрво од пиланата каде работел. Ама имал едно нешто што не се купува - верба. Повеќе

Седи ди си, јер за боље ниси

Дали на нас ни е по вољу да признаемо или не, капа почна да се крои, односно, јебани Адам и Ева ни га скувасва гра у зачетак на светлост- и би светлост, па заради њини црвљиви јабуке и жељу да им мрда дупе, Ное реши да нè казни, и од т'к искрено, бел д'н не видесмо, па су сви овија актуелни иницијативе пандан и обид да се искупи гре на човечку прошлост и похлепност да се огреши како Ацета Македонскога сас туѓо и истополово створење ала ЕЛА ЛИГО, ПЕДИ МУ... Повеќе