таг: Аристотел

Турските серии се правени по урнек на Аристотел

Една од основните карактеристики на тн. „сапунски опери“ се неверојатните пресврти во заплетот. Неочекувана појава на некој одамна умрен лик, на таен (и често зол) близнак, изненадувачки напад на амнезија...Сите овие се стандардни наративи во ваквите серии. Евтина забава? Аристотел не мислел така. Повеќе

Карлс Маркс во офсајд, Платон асистира

Една од подобрите епизоди на Монти Пајтон е фудбалското дерби меѓу античките филозофи и математичари против германските автори во рамките на СП за филозофија. Повеќе

Зошто пријателската е подобра од романтичната љубов?
За вредноста на оние кои те викаат „друже“

„Пријателството овозможува безбедна зона при размената на емоции, дистанца која го прави поднослив ризикот од интимност, простор кој му дава шанса на другиот човек да остане друг." Повеќе

„КАТЕГОРИИ“ од Аристотел
Букбокс читанка

Редовната петочна Букбокс читанка овој пат ја објавуваме во вторник. За тоа има барем две добри причини – денешниот почеток на Саемот на книгата, и излегувањето од печат на првото критичко издание на „Категориите" од Аристотел на македонски, со паралелен текст на старогрчки јазик. Повеќе

Мислам, значи не сакам

"Во секој случај, оженете се. Ако ви се погоди жената, ќе бидете среќни, ако не ви се погоди, ќе станете филозофи". Така викаше Сократ. Имаме три примери на генијални филозофи кои знаеле сè, освен да сакаат. Повеќе