таг: валута

Капиталистите го уништуваат капитализмот а еврото не може вака

Водечки европски економист предупредува дека еврото е оставено на цедило. Националните влади се лишени од одговорност а европска влада не постои. Враќање на националните валути не е предвидено и никој не знае како тоа би завршило. Најверојатно со распаѓање на ЕУ. Повеќе

Кинескиот јуан стана официјална валута во - Зимбабве

Откако Пекинг реши да им ги прости долговите, Зимбабве реши да се оддолжи со прогласување на јуанот за една од официјалните валути во земјата. Повеќе

Алтернативната грчка валута „ТЕМ“ - пет години подоцна
Imagine all the people, sharing all the world...

„Експериментот" со ТЕМ-от воведен во Волос, за кој прв пат слушнавме во 2010, сè уште трае. Интелектуална инспирација на неговите креатори се Аристофан и Џон Ленон. Дали ваквата економија е сепак ограничена на микро-заедници и само на краток рок? Повеќе