таг: тишина

Тишината е луксуз
Пссст!

Потеклото на зборот „врева“ во англискиот (noise) е од латинското nausea, што значи лошење, болка. Во свет во кој звуци нè напаѓаат од сите страни, тишината е ресурс кој (се) продава. Повеќе

Тишината како филмска категорија
Кога Скорсезе молчи

Како и во музиката, и во филмот тишината знае да направи многу силен ефект. Особено ако се применува во некоја и онака јака сцена, со што нејзината емотивна тежина само се зголемува. Повеќе

Тивко да полудиш

Во оваа празнична бучава, најтивката соба на светот може да звучи (!) примамливо. Само треба да знаете дека во неа никој не издржал повеќе од 45 минути Повеќе

Може ли бре малку тишина?

Џорџ Прочник во Њујорк Тајмс моли за тишина и пишува дека секојдневната бучава на модерното живеење ни го гризе здравјето и ја убива човечката мисла. Кетлин Волдман во Слејт реагира: Дај заќути. Повеќе