таг: прирачник

Хит книга со совети за преживување во (британски) затвор

Дали риба во конзерва е вредна затворска валута? Дали ако имаш неконтролирано мокрење ти следи самостојна ќелија? Книгата на Карл Катермон го издигна на ниво на херој помеѓу неговите колеги-затвореници, а до сега кружеше како фотокопија. Утре, 20.06, го издава престижниот Пингуин. Повеќе

Некогаш револуционерниот прирачник за жени ќе престане да се печати

„Нашите тела, ние самите”, прв пат објавена во 1970-тите, предизвикала револуција заради третманот на до тогаш табуизираните теми. Сега, организацијата која ја издава книгата повеќе од 50 години изјавува дека ќе престане со печатење нови примероци. Oбразложението - жените веќе не зависат од книги за да се информираат за сопственото здравје и сексуалност. Повеќе

Една од најпрепечатуваните книги на англиски е прирачник за - рибарање

„Комплетниот рибар“ од 1676 година е многу повеќе од книга со практични совети за фаќање риба. Таа е медитација за природата и за пријателството. Повеќе

Прирачник од 1923: „Девојки кои не треба да се земаат за жена“

Комбинација на мизогинија, расизам и хомофобија, збогатена со еугеника и псевдопсихологија, ова е урнебесно парче литература од почетокот на 20 век. Повеќе

Разбивање табуа: прв сексуален прирачник за муслиманки напишан од муслиманка

Дали жената може и треба да биде задоволна во брачниот кревет, а сепак да остане доследна на верските поуки? Прв ваков водич напишан од муслиманка се обидува да одговори на ова прашање. Повеќе

Како да гестикулирате како интелектуалец
Две рачички, со десет прсти

Можеби ги правите самите, а не сте ни забележале. А сигурно некаде сте ги виделе. Гестовите наречени „Дијалектика" или „Италијански келнер“ ги практикува секој кој претендира да биде современ „интелектуалец". Повеќе

Плакнење на новинарството

Заборавете на хомофобија и етничко чистење. Во желбата да се биде неутрален, Асошиетед прес подготвува прирачник во кој на своите новинари им забранува употреба на вакви "етикети". Повеќе