таг: примирје

Како звучело примирјето на Првата светска војна?
Звучни пејзажи

Додека светот ја одбележува 100-годишнината од крајот на Првата светска војна, да слушнеме како тоа звучи кога одеднаш оружјето ќе стивне. Со други зборови, како звучи мирот по долга и исцрпувачка војна. Повеќе

Науката зад примирјето, или мир не бива од прв пат

Самиот чин на примирје не само што влијае на ситуацијата на теренот, туку, според политиколозите, го менува начинот на кој учесниците ја ценат користа од борбите наспроти зборувањето. Убавината на секое примирје е што и да не е успешно, тоа ги зголемува шансите дека некое следно ќе биде. Повеќе

И Јужен Судан најде решение за политичката криза

Имаа војна од две и нешто години со десетици илјади мртви и пар милиони расселени. Ете ги денес лидерите на двете завојувани страни, на инаугурален говор во кој меѓусебно се ословуваа како браќа. Повеќе