таг: презиме

Шариќ им објасни на Американците како се изговара презимето

Со месеци новинарите се трудат правилно да го изговорат неговото презиме, така што кошаркарот на Филаделфија Дарио Шариќ реши досетливо да им ги скрати маките. Повеќе

Чија си?

Одох ја. Ми го нема минатото. Од "на татко ми" ќе станам "на маж ми". Максимално шовинистички, тотално средновековно. Ќе станеш некој нов, ќе имаш нова кожа, ќе го грешиш потписот на почеток. Ќе го смениш профилот на фејсбук, пасошот, возачката, здравствената книшка и тоа тебе и твојот нов сопруг ќе ве соедини во све живо и диво. Можда и за кредит земање е полесно. Ќе станете едно цело, непорекливо по закон, недискутабилно семејство. Ќе се соедините во добро и лошо, во радост и тага, во богатство, немаштија и во презиме. Повеќе

Политиката на презимињата

Различните режими ги имаат менувано со сила. Невестите го земаат она на мажот со мило. А на владите им се важни за да знаат кој сте, каде сте и колку да ве оданочат. Но дали презимето и понатаму ќе биде толку значајно за идентитетот како што било до сега? Повеќе