таг: Пети Смит

Култниот клуб кој стана сендвичара
Да се немало осет

Замислете да се затвори Лајка (тука три пати плукање против урок), а на нејзино место, или на друго ама под нејзино име, да се отвори скара на кило. Ништо против плескавиците, ама има места кои треба да се заштитат со закон, како урбан споменик на културата. Повеќе

Мемоарот на Пети Смит ќе стане ТВ серија

„Само деца", бестселерот кој раскажува за доаѓањето на славната музичарка во Њујорк со неполни 21, и нејзиното пријателство со фотографот Роберт Мејплтроп, ќе послужи како основа за телевизиска серија, во продукција на американската телевизиска мрежа Showtime. Повеќе

Пети Смит и Меjплтроп во Париз
Сродните души

Вчера вечер (26.3) Пети Смит отвори голема ретроспективна изложба на фотографии на нејзиниот поранешен партнер и пријател, кој почина од сида во 1989, на 42 години. Повеќе

Едреникот со кој отплови Лу
Пети Смит за нејзиниот колега и пријател

По смртта на Лу Рид се појавија бројни сочувства и трибјути, но на повеќето од нив како да им фалеше емотивност. Еден текст дури тврди дека никој во новинарските кругови не сакал да му пише некролог на овој „човек без шарм“. Но топлиот и благороден текст на Пети Смит ја пополни оваа празнина. Повеќе

Како да се преживее како соло музичар?

Сериозни истражувања покажуваат дека свирењето во група е еден од најдобрите начини да се остане подолго и на нозе и на сцена. Тогаш во што е тајната на Леонард Коен, Боб Дилан или Дејвид Боуви? Повеќе

Пети Смит и руските класици
Литература-музика-литература

Рок-иконата Пети Смит својот нов албум „Банга", кој ќе излезе на 5. јуни, го нарече по кучето на Понтиј Пилат од култниот роман на Булгаков, „Мајсторот и Маргарита". Повеќе