таг: море

Мртвото море на Сенегал
Стариот морнар кој ја однесе Данска на Светско првенство
Најнеобичниот селектор на Мундијалот

Фудбалскиот пат на Оге Хајреде, селекторот на Данска кој е роден Норвежанец е интересен онолку колку што е интересен и неговиот морелопловски пат по Скандинавија. Повеќе

Колибата наречена желба

Едно од најубавите отварања на врата што можат да ви се случат. Веројатно и едно од најскапите. Повеќе

Технологија, затоа што домашното воспитување не успеа

Не можејќи да го трпат отпадот што им се лепи по раце, нозе и даски за сурфање, двајца сурфери седнуваат и изработуваат автоматска канта за чистење ѓубре од море / океан. Е сега, кога момциве би направиле исти вакви канти што ќе можеме да ги пуштиме по копно и да жнеат ѓубре во Градски парк, на кеј, на кеј ГТЦ, на Водно, на булевар, покрај пат на семафорите пред Стража, на автобуска, сме решиле 7 од бескрајната низа начини на кои успеваме да ја изгнасиме околината во која живееме. Повеќе

Море, мори бре
Синан Гуџевиќ

Уште од мали нè учат дека „мори“ и „бре“ се навредливи, и никако не смеат да се користат особено за обраќање кон постари. Синан Гуџевиќ, брилијантен како и секогаш, не само што ни ја покажува славната историја на овие „узречици“, туку и дека тие нè спојуваат како балкански културен простор. Бре, бре.. Повеќе

За поубав Бари не фрлај шише во море

Управата на италијанскиот град Бари смисли добра реклама во борбата против фрлање отпад во морето и загадување на истото. Актери: Навивачите на фудбалскиот клуб Бари. Скандирање: Incivile vattene da Bari (Несовеснику, губи се од Бари). Повеќе

Здравиот и морето

Исто како што е подобро да си млад и богат, отколку да си стар и сиромашен, така е подобро и да живееш покрај море, отколку во Скопје. Повеќе