таг: гест

Гестот на Мурињо со медалот и малиот навивач

Само што им ги поделија медалите на фудбалерите и тренерите на Јунајтед, Жозе Мурињо тргна кон делот каде беа нивните навивачи и медалот му го подари на едно од децата на трибината. Голем гест за поздравување, за разлика од победничкиот тим кој недоволно ги удостои своите следбеници. Повеќе

Кратка историја на „Да пукне!“
Семиологија/психологија

Од 2002 во Америка секој трет четврток од април (значи денес) се одбележува националниот ден на „да пукне“ (National High Five Day). Што треба да се прави на овој датум? Да се „пука“ колку што е можно повеќе, и така да се промовира добра волја меѓу луѓето. Повеќе

Убавиот гест на шведскиот АИК со пензионерите

Трофејниот клуб АИК од Стокхолм реши на почетокот од мечот против Гефле, наместо стандарниот декор со децата, играчите на терен да излезат со највозрасните членови на клубот кои уживаа во привилегијата. Замислете дека 86-годишниот легендарен претседател на УЕФА, Ленард Јохансон беше најмлад во колоната со 11 пензионери. Повеќе

Како да не бидете добронамерна шовинистичка свиња

„Благонаклон сексизам" е она кога некој маж се однесува фино кон некоја жена, само затоа што таа е - жена. Не ви е јасно? Обидете се да ѝ помогнете на феминистка да закова шајка, па ќе ви стане. Повеќе

Кога филмската симболика се прелева во реалноста

Имитациите на она што се случува во филмовите не завршува со фризурите или популарните бебешки имиња. Понекогаш филмовите кои зборуваат за некаква политичка побуна ги инспирираат оние од другата страна на платното да ја прифатат истата иконографија. Повеќе