таг: геј права

Јувал Ноа Харари: 50 години после Стоунвол

Пет децении по најзначајниот настан од поновата историја на борбата за геј права работите изгледаат навидум подобро отколку во таа, 1969. Но ризикот работите да тргнат во спротивна насока со подемот на радикалните десничарски движења е голем, а во тој случај нема да има веќе безбедни „ормари“ во кои некој би можел да се скрие.  Повеќе

Роналдо: „Се бранат геј права, права на црнци, а нас дебелите кој нè брани?“

Со сигурниот опстанок на Ваљадолид во најдобрата шпанска лига, легендарниот Роналдо како претседател на овој клуб, ја оствари целта заедно со управата, играчите, стручниот штаб и навивачите. Повеќе

Дали геј движењето испадна утка и зошто да?

Некогаш беа носени со прогресивни анти-воени, анти-нуклеарни и анти-патријахални идеи. Денес се борат да се венчаат во црква и да влезат во војска, институции кои некогаш ги презираа. Повеќе

Џон Оливер објави своја верзија на сликовница на Пенс
Истото зајаче е, ама не е исто

Две сликовници, во сосема ист формат и за иста целна група, едната напишана од ќерката и жената на потпретседателот на САД, а другата од Џон Оливер. Што ли би можела да биде разликата? Повеќе