таг: деменција

Јапонски ресторан во кој служат луѓе со деменција

Во светот, 35 милиони луѓе живеат со деменција. Се смета дека оваа бројка до 2050-та ќе порасне на 115 милиони. Како овие луѓе да се социјализираат и да се чувствуваат корисно? Еден ресторан во Токио има решение. Повеќе

Баба заборава: сликовницата која им помага на семејствата да се соочат со деменцијата

Познато е дека приказните за деца не се наменети само за забава туку се нивна подготовка за живот, особено кога се во прашање тешки теми. Една од нив до сега е ретко обработувана, а се однесува на она што се случува кога некој во семејството станува сенилен. Повеќе

Роман за остарениот и сенилен Путин

Мајкл Хониг, некогашен доктор, во својата нова книга „Сенилноста на Владимир П.“ го замислува сегашниот претседател на Русија осум години по неговото пензионирање, во дача со бројна послуга, стар и дементен. За него се грижи Шереметев - руска верзија на Кандид, наивен негувател на еден тиранин. Повеќе

Кога зборовите ќе пресушат

„Останав без зборови" порано беше само метафора за воодушевување или зачуденост. Денес такво нешто веднаш се припишува како рана фаза на Алцхајмер. А не мора да е ни едното ни другото. Повеќе

Холандското село каде сите имаат деменција

Интересен здравствено - социјален проект во Холандија: дом за стари лица во стилот на „Шоуто на Труман". Повеќе

Маслиново за подмачкување мозок

На медитеранската исхрана за која досега се знаеше дека е добра за спречување срцеви заболувања и е најден уште еден бенефит. Повеќе