таг: дејан тиаго станковиќ

Повторувањето не е мајка на „Северна Македонија“

Додека тука гамадот е во мртва трка кој повеќе и почесто ќе напише „Северна Македонија“ (ко ордени да ќе делат на крај), во најблиско соседство, најразумни луѓе не можат да сварат што и кај нив се прават обиди да се протурка изродот од кованица со која треба да се нарекува Македонија. Повеќе

„Есторил" од Дејан Тиаго Станковиќ
Букбокс читанка

Еден од најголемите филмски хитови во 2015 беше „Спектра", 24-тиот од серијата филмови за Џејмс Бонд. Но ние со нетрпение го чекаме оној кој би бил снимен според книгата на Дејан, чиј главен лик не се вика Џејмс, туку Иван, Трицикл и Душко. Всушност, неговото вистинско име е Попов. Душан Попов. Повеќе

Дневнички запис
Имигрантска фото сесија

„Ти го праќам заради еден збор" - беше пораката што ја добив од Дејан Тиаго Станковиќ, чиј расказ ви го понудивме за св. Валентин. Зборот веројатно ќе го препознаете, a целата приказна е генерално многу едноставна и пресмешна. Таквите се најдобри. Повеќе

Приказна за денот на заљубените
Аирлија денов

Распространет на седум ридови долж широка река, некогашна престолнина на империја, Лисабон е дом и на еден српски преведувач и автор. Запознајте го Дејан Тиаго Станковиќ. И неговата баба Политима. Повеќе