таг: црно огледало

„Црно огледало: Бандерснеч“ (2018)
Букбокс гледаше

Серијата, која ја прогласивме за едно од најдобрите нешта што ѝ се случиле на популарната култура во последнава деценија, со овој филм преоѓа во долгометражни проекти. Но премиерата на првиот, кој на Нетфликс се емитуваше вчера, 28.12, не ветува. Повеќе

Нова книга: „Внатре црното огледало“

Креаторите на серијата Чарли Брукер и Анабел Џоунс во „Инсајд Блек мирор“ откриваат куп занимливости од зад сцените на нашата омилена серија. Таа не случајно излезе вчера, ден по Халоуин, веројатно како знак за тоа од што навистина треба да се плашиме. Повеќе

„Црно огледало“ станува книжевна серија

Обично размената помеѓу книжевноста и кинематографијата оди во правец прво книга, после филм или серија. Во случајов е обратно - Black Mirror по три сезони и четвртата во најава ќе стане книга. Повеќе

Интерактивна изложба инспирирана од „Црно огледало“ во Лондон

„Во непознатото: патување низ научната фантастика“ ќе биде отворена во јуни. Се базира врз препоставката дека современиот живот сè повеќе наликува на дистописката серија на Чарли Брукер. Што би рекле во сараевска „Аудиција“ - ш’о претпоставка, чиста вистина! Повеќе

Најљубовната епизода во „Црно огледало“
Малку светлина во мракот на Чарли Брукер

Има и позабавни. И со попознати глумци. И со интересни приказни. Ама во моментов не знаеме за друга серија која поставува антрополошки позначајни прашања од оваа. Третата сезона само го потврдува тоа. Повеќе

Врската помеѓу „Црно огледало" и „бомбата" за Дејвид Камерон

Пред нешто повеќе од еден месец во Британија изби скандал во кој (наводно) беше замешан нивниот премиер Дејвид Камерон. За ова пишуваа и нашите медиуми, но ниту еден од нив не застана зачуден пред еден факт - дека целата работа беше визионерски начната во епизода, од (наводно) научно-фантастична серија. Повеќе

„Црно огледало" (TВ серија)
Букбокс гледаше

Одлична британска телевизиска серија, која ги истражува мрачните страни на технологијата, со кои допрва ќе се соочуваме. Нешто како „Зона на самракот" на дигиталната ера, со техно тину-нину во позадина. Повеќе