таг: авто-пилот

Човекот е најголем непријател на авто-пилотот

Сообраќајните инциденти во кои учествувале возила со автономно управување покажуваат дека сиот тој напреден софтвер во нив сè уште не може да го контролира говедото зад воланот. Повеќе

Човечките шофери ќе ги малтретираат автоматските

Иако повеќето луѓе се загрижени дека еден ден роботите, автоматиката и вештачката интелигенција ќе ги преземат работите во свои раце, извршниот директор на Мерцедес има сосема поинаква перцепција кој ќе биде за жалење. Повеќе

Дали автомобилскиот авто-пилот треба да го убие возачот за да спаси пешак?
Применета филозoфија:

Замислете се во ситуација кога сте во кола со авто -пилот која јури кон група пешаци и единствениот начин да се избегне нивен масакр е да се сврти во провалија. Што треба вие колата да направи? Повеќе