таг: алгоритми

Дали „лажниот текст“ е следна глобална политичка закана?

Опседнати со „дипфејк“ видеа, забораваме на една друга опасност - вештачка интелигенција која пишува текстови и преку нив си комуницира меѓу себе, при што е речиси невозможно да се направи разлика меѓу човек и машина. Повеќе

Дизни, Нестле и Фортнајт ги повлекоа рекламите од Јутјуб по обвиненијата за педофилија

Сè е убаво со рекламирање на социјални мрежи и вадење пари од корисничка содржина се додека не се појават првите обвинувања дека твојата платформа се користи од педофилска група, како за непречена комуникација, така и за ширење на педофилска содржина. Повеќе

„Вкус“ денес не е човечка карактеристика, туку алгоритам
За него веќе дефинитивно не се расправа

Може да се залажуваме дека она што го читаме, слушаме и купуваме е резултат на свесна одлука дека тоа се вклопува во нашиот изграден, софистициран и индивидуален вкус. Но дали бираме ние, или некој бира за нас? Повеќе

Уметничко-туристички проект за моќта на интернет препораките врз нашите одлуки
„Луѓето кои го сакаат ова исто така сакаат и..“

Една кампања за промоција на туристичките потенцијали на Нов Зеланд ја користи шемата на интернет препораките. Кој знае како би изгледал ваков билборд среде Мариово. Повеќе

Алгоритмите како егзистенцијална закана
Оружја за математичко уништување

Нова книга на математичарката Кети О’Нил го анализира собирањето на големи количества податоци за политички цели, и објаснува како алгоритмите можат да се употребат како оружје против демократијата. Повеќе

 Aлгоритми наспроти човечка проценка
Нетфликс:

Кевин Спејси има изјавено дека кога Нетфликс му пристапил за улога во „Куќа на картите" тие не му се лигавеле колку добар актер е тој, туку едноставно го информирале дека „според нивната анализа, публиката би ја гледала оваа серија". Таму каде што завршуваат компјутерските анализи, почнува да работи антрополог. Повеќе