таг: Албер Ками

Единствениот вистински филозофски проблем
Ками за самоубиството

Кога ќе се спомне самоубиство, првата помисла е физичко, насилно одземање на сопствениот живот. Но има и друг, подеднакво страшен вид сопствено обезживотување - кога живееш механички, доживувајќи го светот само како сценографија.  Повеќе

ФБИ е по егзистенцијализмот
Досиеата на Ками и Сартр

Пред некое време пишувавме за ФБИ досието на Вилијам Волман, американски писател, кој бил следен заради наводни терористички активности. Сега на виделина излегоа уште некои апетити на федералните агенти, од пораната книжевна историја - животот и делата на Сартр и Ками. Повеќе

Албер Ками до неговиот учител oд основно
Кога се исплати да си просветен работник

Откако му јавиле дека ја добил Нобеловата, Ками прво помислил на мајка му. Втората мисла му била за неговиот учител во основно, без кого „ништо од тоа не би се случило". Повеќе

За новинарската слобода
Албер Ками:

Луцидност, отпор, иронија и упорност. Повеќе