Свински ребра
Потребно: свински ребра, кромид, лук, ловор, мајчина душичка, димен и сладок пипер, коцка супа, луто пиперче, балсамико, црвено вино, сок од домати, сок од портокал, мед.
****************
Школки во сос од сенф
Потребно: школки, пиперки (нека биде шарено), буковец, сенф, бело вино, сирење, магдонос, копар.
****************
Пилешки крилца со мед и сенф
Потребно: крилца, вода, зејтин, лук, коцка супа, сенф, оригано, сол, бибер, лимонов сок, мед, мајчина душика, рузмарин.
****************
Пита со праз:
Потребно: вода, брашнo, сол, вински оцет (!), зејтин, праз, млад кромид, путер, јајца, сирење. (видеото нема звук)
**************
Лигњи со спанаќ
Потребно: лигњи, спанаќ, блитва, млад кромид, кромид, анасон, лук, домати, лимон
****************
Кадаиф со ореви и фстаци:
500 грама кадаиф
200 грама здробени ореви
50 грама лебни трошки
80 грама фстаци
лажичка цимет
половина лажичка морско оревче
За шербетот:
700 грама бел шеќер
50 мл ружина вода
1 лимон
1 стапче
**************
Заборавено јагне
Бидејќи доаѓа време на Велигден и јагнешко, а околу јагнешкото се плетат секакви митови (те да се марининира во ова-она, те да се остави во кисела вода...) кај Јанис тоа е просто:
На постела од праз, лук, моркови, целер, рузмарин и мајчина душичка, ставете посолено и забиберено јагнешко, турете зејтин, супа и црвено вино и заборавете го 6 до 8 саати на 140 степени.
Се разбира, никогаш не очекувајте дека ќе ви излезе баш како во Мрзенци.
**********