таг: Теофил Панчиќ

Цензурата како самокастрација

Неодамна, по седум години и седум месеци, Дежуловиќ престана да ја пишува редовната колумна во сараевско „Ослобоѓење“, онаа која секојпат почнуваше исто - со другар му Кожо кој во два по полноќ му се јавуваше да му каже виц. Но неговото откажување не е ни смешно, и не е виц. Панчиќ го нарекува (само)кастрација на медиумите, без оглед на страната на политичкиот спектар на која припаѓаат. Повеќе

Teoфил Панчиќ: „Би сакал да сум возач на автобус на линија Скопје-Љубљана“

Нешто као Прустов прашалник. И лик кој ни е нешто као познат.  Повеќе

Истрел во срцето кое го нема
Теофил Панчиќ:

“Глеј, глеј, Џегер и Ричардс на македонската драма и театар, па уште ексклузивно во нашиот сокак!", весело крикнува Теофил Панчиќ, по повод најновата претстава на Дејан Дуковски и Алексадар Поповски, за која вели дека нема ни една утка. Повеќе

Правда за Житораѓа!
Теофил Панчиќ за концертот на Цеца во Нови Сад

Je suis Charlie - извикуваа со патос „урбаните" фаци од регионот, протестирајќи против фундаменталистичките идеи од секаков вид. Во исто време, некои од нив среде Нови Сад лепеа плакати за бојкот на концерт, доживувајќи го како естетско-етичка закана. Дали било чие поимање на светот е доволно да делегитимизира нечие право на јавен настап, било кога, било каде? Повеќе

Платон, Јелена и Алан Форд
Пофино е со општа култура

Неодамнешниот скандал на катедрата по филозофија во Ниш, каде едно од прашањата на приемниот бил наслов на песна на Карлеуша, уште еднаш го поттикна муабетот за „елитната" наспроти „ниската" култура, и онаа која ја нарекуваме „општа". Добро бре, прашува Теофил Панчиќ, сте чуле ли вие на журка да се пеат Платоновите greatest hits? Повеќе

Чие е тоа пиво?
Теофил Панчиќ

Текстов може да ви се допадне од три причини: ако сте по фудбалот, ако сте по пивото, или ако сте по добрите анализи на транзициско-глобализацискиот помор на „автентичноста“. На пример на автентичното, „наше“ пиво, кое сега не знаете дали доаѓа од Белгија, Данска или од Боливија. Повеќе