таг: синан гуџевиќ

Море, мори бре
Синан Гуџевиќ

Уште од мали нè учат дека „мори“ и „бре“ се навредливи, и никако не смеат да се користат особено за обраќање кон постари. Синан Гуџевиќ, брилијантен како и секогаш, не само што ни ја покажува славната историја на овие „узречици“, туку и дека тие нè спојуваат како балкански културен простор. Бре, бре.. Повеќе

Синан Гуџевиќ на гробот на Зорба

За првата радио станица на неговото детство - радио Скопје - гласовите на Никола Бадев и Нина Спирова, за македонското Л, и за судбината на еден славен скопски жител, раскажана низ личен ракурс. Синан Гуџевиќ, исто како и Зорба, слободен човек. Повеќе

Болницата за кукли
Синан Гуџевиќ

На оние коишто немале прилика да го запознаат Синан можеме само да им порачаме - не знаете што сте пропуштиле. Обдарен со редок раскажувачки талент, тој има способност да ги хипнотизира собраните околу кафанскиот астал. Оттаму, штета што овој текст ќе го читате, а нема да го слушате со гласот на „Овидиј од Граб", како што го нарекуваат овој писател и преведувач од српското село Граб. Повеќе