таг: пешаци

Ѓубриња сте, ама фала ви

Само во Париз и околината годишно 4500 пешаци загинуваат во сообраќајни несреќи. Кампањата што ја прават на темата се базира на нешто налик "сув тренинг за сообраќајка", извади го некого од памет, па види дали ќе памти за друг пат. Повеќе

Ливерпул пушти брза лента за пешаци

Првата британска брза пешачка лента е обележана во Ливерпул откако јавното мислење покажа дека гужвата во пешачките зони е најиритатниот дел од движењето низ градот. Не сите возрасти се подеднакво среќни од брзата патека. Повеќе

Како кинеските возачи им пресудуваат на пешаците

Во април годинава БМВ кое со полна брзина минува покрај пазар во градот Фошан, удира 2-годишно девојче и продолжува да вози преку неа. Како што бабата на девојчето се развикува "Стој! Удри дете!" возачот на БМВ-то застанува, става во рикверц и повторно минува преку девојчето. Жената што вози става во прва и по трет пат минува преку девојчето. По ова, жената без возачка, излегува од кола и веднаш му нуди пари на семејството на девојчето, само за да кажат дека нејзиниот сопруг возел. Повеќе

Време е пешаците повторно да ги освојат улиците

Автомобилите се агресивни суверени на градските улици додека пешаците треба да бараат пешачки премини и таму трпеливо да чекаат некој да се смилува и да застане. А бидејќи се сè подисциплинирани, сè почесто и гинат по зебрите. Индустријализација + пешацизација = раат? Повеќе