таг: научни списанија

Повик за повлекување на 400 научни статии заради неетичко користење органи од кинески затвореници

Студија спроведена од австралиски истражувачи повикува на масовно повлекување на повеќе од 400 научни трудови поврзани со трансплантанција на органи. Причина: сите органи врз основа на кои биле правени трудовите биле неетички добиени од кинески политички затвореници Повеќе

Јапонскиот цар објавува научни статии и во осмата деценија

Можеби царските фамилии во денешниот свет се архаична институција, но освежува кога ќе се види дека луѓе со толку големи ресурси и привилегии ги користат истите за интелектуални цели, а не (само) за излежување по јахти и полнење на жолтиот печат. Повеќе

Со која рака политичарите си го бришат газот?
Забавна наука

Британски професор по психологија како зафрканција сака да тестира теорија дека политичарите од десницата си го бришат газот со лева рака, а оние од левицата со десна. Едно „предаторско“ научно списание навистина го објавува текстот, кој можеби и не е такво срање какво што изгледа. Повеќе

Академски списанија со лажни уредници
Доктор Измама

Во рубрикава толку често сме пишувале на теми поврзани со академското издаваштво што слободно може да отвориме посебна подрубрика. Ама пустото, има уште за пишување. Повеќе

На науката ѝ се кратки нозете
Уште еден скандал во академските кругови

Maкедонското списание Macedonian Journal of Medical Sciences е едно од 300-те на чија адреса пристигнала намерно лажирана научна статија на новинар од Science. И едно од оние кое ја - објавило. Повеќе