таг: мона лиза

Време е Мона Лиза да се симне од Лувр

Околу 80 проценти од 10 милиони луѓе што го посетуваат Лувр музејот во Париз доаѓаат да ја видат Мона Лиза, и најголемиот дел од нив си заминуваат незадоволни. Повеќе

Извинете, ама Мона Лиза не гледа во вас

Нова студија вели дека очите на познатата слика не ги следат оние кои стојат пред неа, туку гледаат малку по десно. Повеќе

Кога Пикасо и Аполинер биле обвинети за кражба на Мона Лиза

Ако денес го посетите Лувр, ќе забележите две работи: огромно обезбедување и постојана гужва околу портретот на жената со мистериозна насмевка. Пред само еден век го немало ниту едното ниту другото. А едно утро во 1911 ја снемало и сликата. Повеќе