таг: луксотика

Измамата наречена индустрија за очила

Речиси и да не постои компанија во светов што се занимава со очила, леќи и слично, а што не е купена од Луксотика, со што ефективно е создаден еден од најсеопфатните монополи на светот. А кога има монопол сè е позабавно, барем за луѓето што го држат монополот. Повеќе

Зошто наочарите се толку скапи?

Огромниот избор на различни брендови и модели очила е оптичка илузија. Зад огромен дел од скапотијата што денес се носи на нос како престижно парче мода стои една фирма на чија позиција на пазарот може да завидува и АД Бутел.  Повеќе

Како изгледа да ја поседуваш целата индустрија

Конкретно станува збор за индустријата за очила (сонце / диоптер), а компанијата што ја поседува оваа индустрија е многу веројатно дека никогаш не сте ја чуле и се вика - Луксотика. Повеќе