таг: Горан Стефановски

Ќебапите од човечко месо на кои нè предупреди Горан
Простувањето на Горан Стефановски од Небојша Глоговац
Збогум драг принцу!

Утро, 9 февруари. Пристигна мрачната вест дека починал Глоговац. И тоа само неколку недели после веста дека воопшто бил болен. Што? Како? Нешто не е во ред со космичката математика. Немаше ни педесет. Горостасен актер на врв на моќта! Како овој подол факт сега да се обработи во главата и во срцето? Каде да се паркира сето тоа? Повеќе

Горан Стефановски: Шест белешки за пристапот кон „Хамлет“
По премиерата во Белград

Минатата сабота (17.09) во Југословенско драмско позориште се одржа премиерата на Шекспировиот „Хамлет“. Режисер е Александар Поповски, а новиот Хамлет е Небојша Глоговац. Адаптацијата ја направи Горан Стефановски, а композитор е Кирил Џајковски. Еве дел од од драматуршката експликација за претставата на Горан, која ја пренесуваме од белградско „Време“. Повеќе

Македонецот и читањето
На светскиот ден на книгата и авторското право - 23.4.

Односот на колективот кон одреден феномен е директно отсликан во неговиот фолклор. И според квантитетот на „таговите“, и според тоа како е ставот кон нив. Во случајов клучниот збор е - книга, а изворот - Цепенков.  Повеќе

Сексологот кој ја инспирира новата драма на Горан Стефановски
„Ајнштајн на сексот“

Нашите Горан и Ацо во Словенско народно гледалишче  поставуваат драма инспирирана од книга со интересен наслов - „Сексуална историја на Првата светска војна“, објавена 1931. А уште поинтересна биографија има нејзиниот автор. Повеќе

Како се сука театарска пита?
Позајмено интервју

Белградскиот неделник Време во најновиот број објави интервју со Горан Стефановски по повод премиерата на неговиот најнов текст „Одисеј“ во режија на Ацо Поповски, за која се надеваме дека во догледно време ќе ја видиме и во Скопје. Во извадоците кои ги пренесуваме тој зборува за талкањето, гордиот Балкан, и разликата помеѓу тоа да бидеш информиран и нешто да сознаеш. Повеќе