таг: гевгелија

Гевгеличани знаат да живеат живот

Што ќе ти се авионски карти и резервации за Бока - Ривер на „Бомбонера“, отиди до спортската сала во Гевгелија да видиш што е Дале Кавезе со блех музика. Повеќе

Малала, искини ја Нобеловата награда
Затоа што е олицетворение на иронија...

Денес кај нас пак пукнаа димни бомби и солзавец доле на Гевгелија. Жив жал, и за дечињата што се наголтаа отрови, жив жал и за полицајците распоредени, а најповеќе за оние кои веќе недела дена се чуваат во кампови и на отворено како жигосани. Тие не се никои други туку оние кои делат иста судбина како малата нобеловка.  Повеќе

Па нели Тито ни велеше да ги храниме гладните од Етиопија, што е сега?
Ако имате подзаборавено, да ве потсетам:

Мене Тито и учителката ме научија да бидам хумана и да го сакам светот и луѓето. А тебе? Повеќе

Тие мигранти, а сите ние луѓе
За агонијата наречена

Мигранти мои, сите ве сакам и ви посакувам мирен живот каков што заслужувате. И вие, и вашите дечиња со црни очи, поцрни од вашата раселена судбина.

Сељам алекум. Алекум сељам Повеќе

„Гевгелексикон" од Стефчо Стефанов
Букбокс читанка

Оние кои го следат Букбокс знаат за нашата желба за промовирање на измислени, но и подзаборавени а прекрасни зборови од нашите дијалекти. Затоа уште на невидено го поздравивме излегувањето на лексиконот-збирка зборови од гевгелискиот, кој нам од „северот" ни звучи токму како странски. Повеќе