таг: ф-35

Америка остана заглавена со воен авион од 400 милијарди долари што е неспособен за борба

Ако еден од Ф-35 невидливите воени авиони почне да се искачува под агол над 30 степени за да избегне непријателски напад, заради дизајнерска грешка тој одеднаш би можело да изгуби контрола и да се сруши. Повеќе

Комплетната флота на Ф-35 приземјена заради црево за гориво

Ф-35 е моделот кој треба да биде столбот на американската и НАТО воена авијација во следните неколку децении, проект на кој се вложени сериозни пари, време и ресурси. Во септември минатата година една од 35-ките падна, по што почна паркирање на неодредено време на авионите од овој модел. Повеќе

Џон Матис: Турција да не ја закачате

Американскиот министер за одбрана побара од Конгресот во пакетот „воспитни мерки“ што и го спремаат на Турција да не ја блокира турската набавка на Ф-35 авиони, бидејќи тоа ќе предизвика комплетно нарушување во процесот на производство на авионот од 100 милиони долари. Повеќе

Хеликоптерот што е поскап од Ф-35
Од дизајнерот на Ф-15 за тоа колку е глуп Ф-35

Човекот кој работи на Ф-15, а потоа е дел од групата која ги поправа сите дизајнерски грешки на Ф-15 и го создава Ф-16, седи и 10 минути го растура секој можен аспект на Ф-35, најновиот воен авион на САД. Зошто видеово? Затоа што: открива некои основни работи за воените авиони, објаснува како "стелтот" всушност никогаш не работел и ова го знае цел свет, а објаснува како и армијата е обична бирократија (со многу пушки) која само гледа зграби што е можно повеќе пари. Повеќе