таг: Џони Кеш

Трејлер за документарецот за Џони Кеш „The Gift“
„Белото“ во културата: од Фројд до Аца Лукас

26.2, попознат како роденденот на Џони Кеш, ќе гo поминеме во пригодни активности. Не дека други денови не му ги слушаме песните во кои се мешаат само навидум некомпатибилни теми: Бог, убиства, љубов, дроги. А последнава е со долга историја во уметноста. Повеќе

Лени Кравиц: Џони Кеш ме тешеше кога умре мајка ми

Кравиц има нов албум, Raise Vibration, на која има песна посветена на Кеш. А за посветата има и добра причина. Повеќе

50 години по Џони Кеш прв концерт во затворот Фолсом

Лос Тигрес дел Норте дошле во Америка пред пет децении и прв пат свиреле во затвор. За да ја одбележат оваа годишнина тие неодамна свиреа во Фолсом. Последен пат таму затворениците музика во живо слушнале исто така пред 50 години, кога им пееше Џони Кеш. Повеќе

Работи кои не сте ги знаеле за Џони Кеш

На денот на она што можеше да биде неговиот 86 роденден, да се запознаеме подобро со најтоплиот баритон на планетава, Човекот во црно за кого дури и некои од денешниве деца знаат да проценат дека „знае да раскажува приказни“. Повеќе

„Johnny Cash: Forever Words“ нов албум од материјали на Џони Кеш
Што значи англискиот израз „студено рамо“?

Додека во македонскиот за игнорирање или изневерување на нечии очекувања се користи идиомот „му сврте грб“, во англискиот е доволно и едно рамо. Но битно е да е студено. Повеќе

Нова книга поезија на Џони Кеш

Никогаш не доби Нобел за нив, но Кеш освен снимените песни во тек на неговата петдецениска кариера напишал и куп стихови кои не доживеале (или не ни требало) да бидат придружени со музика. Сега се објавени во нова книга. Повеќе

„Човекот кој не можеше да плаче“
10 години од смртта на Џони Кеш (12. септември 2003)