таг: бурек

Историја на бурекот

За време на владеењето на султанот Мехмет 4-ти (1648-1687), Диванот се среќава секој втор ден во една од собите во Топкапи сарај. Кога Големиот Везир и неговите министри требало да одлучуваат за државни работи, нив ги дочекува величествен ручек. Како и самиот сарај, и оброкот бил микрокосмос од Отоманската империја. Повеќе

За што најмногу Манџукиќ го нервирал Џеко кога играле заедно

Балканци, соседи, врсници и белег на своите репрезентации. Можеби ви личат на исти ков на напаѓачи, ама различни се, затоа и можело колку толку да бидат тандем во напад. Кај може вакви ликови да не се реметат, па ако треба и за јадење, што со што иде. Повеќе

Ќе одиш по бурек со месо или сирење?
Во меѓувреме во Босна
Од мудрите

Ова да се запамти и за дома, и за на работа, и за во врска и за општо во живот. Повеќе

Бурек, колку мрсно тоа звучи
Студија за четврт феномен со јогурт

Етнолозите се чудни луѓе. Дури и во нешто навидум толку прозаично како четврт бурек направен во Словенија можат да видат судир помеѓу ориенталното и западно-европското. И да напишат книга за тоа. Повеќе