таг: бирократија

Длабоката држава, и дали се оправдани сите протекувања против Трамп?
Deep state

Америка нема пучеви или тенкови на улица. Меѓутоа постои еден вид длабока држава, и таа опфаќа бирократи од националната безбедност кои ги користат тајно собраните информации за оформување и спречување на активностите на избраните функционери, пишува професорот по право од Харвард, Џек Голдсмит, во текстот за Гардијан. Повеќе

Патен налог: До Месечината и назад

Ако мислите дека само овдешната бирократија инсистира на хартии за сè и сешто, пазете го ова: Баз Олдрин за патувањето на Месечината морал да има патен налог. Абе, си знае државата... Повеќе

Ахиловата пета на американската армија

Американците се свесни за сопствената аура на непобедливост и дека нивите главни конкуренти за глобална доминација не можат ниту да им се приближат, а не па да претставуваат некаква сериозна закана за позицијата. Човеков ги потсетува дека во слична позиција и со слична аура била и француската армија пред почетокот на Втората светска војна. Повеќе