таг: астерикс

Ѕвездички за родово неутрални именки во германскиот

Дер, ди, дас. Германскиот содржи именки од машки, женски и среден род и ним прилагодени придавки и заменки. Но по одлуката на Хановер да ја прифати „родовата ѕвездичка“ за нивно пишување на родово неутрален начин, едни се скандализирани, а други сметаат дека ова е реален одговор на укинувањето на традиционалните родови идентитети. Повеќе

Внимавај на ѕвезди*ката: подемот на еден подзаборавен знак

Веројатно сте го виделе на социјалните мрежи, како начин нешто (лажно) да се прикрие. Но и како ознака на иронија или презир. Стар знак кој добива нови значења. Повеќе

Зошто на дресот на Франција има петел?

И покрај тоа што некои француски лидери не го сакале, сметајќи дека не е доволно маркантен за да биде национален симбол, петелот низ вековите ја сочувал својата гордост, и денес важи за препознатлив амблем на оваа земја и на нејзините „галски петли“. Повеќе