таг: алпинизам

Угоре, угоре, Калино моме

Можете ли денеска да се качите на планина (минимум 1.200 метри) па утре на друга, па задутре на трета... за после 365 дена да прокнижите вкупно 576 освојувања на врвови? Сејте мирни, пошто не можете ни вие ни ние, ние ќе пишуваме, вие ќе читате. Повеќе

28 години од големиот подвиг на Мурато

Како член на Мкедонската Хималајска експедиција, Димитар Илиевски - Мурато на 10. мај 1989. година во 18. часот заедно со придружните членови: Стипе Божиќ, Виктор Грошељ и двајцата шерпаси Сонам и Аџива го искачи највисокиот врв на светот, Монт Еверест (8.848 метри) и стана првиот Македонец кому му успеал овој подвиг. Таму останале еден час, а за жал при враќањето, Мурато не успеал да се симне во последниот висински логор и засекогаш останал во големата планина. Повеќе