таг: кина

Пожарникарско, ситно

Кинезите сакаат да знаете дека се подобри од сите нас и дека еден ден цела планета ќе биде нивна. Па вучјак не можеш вака да издресираш ко они што имаат навежбано пожарникари. И уште поважно, за што може оваа вежба да им служи на пожарникари? Изненада да не дојдат сватови со музика? Повеќе

Зошто Кина учи африкански јазици?

Годинава на распоредот на кинескиот универзитет за дипломати ќе бидат додадени за учење 11 нови јазици, меѓу кои и тигриња, ндебеле и коморски, инаку локални јазици во некои од стратешките области на Африка. Повеќе

900 милијарди долари вредниот "Пат на свилата" на Кси Џинпинг

За едни новиот Пат на свилата е кинескиот план за создавање нова империја, за кинескиот претседател ова е планот кој ќе доведе до ново "златно доба" на глобализацијата. Повеќе

Кина на кафани има потрошено годишен БДП на Шведска

Не дека Швеѓаните нешто се кабаетлии и станале мрзливи последниве години, туку Кинезиве се 1,37 милијарди луѓе. Повеќе

20.000 Кинези ќе создаваат конкурент на Википедија

Целта не ни е да ја стигнеме Википедија, туку да ја надминеме, изјави првиот човек на проектот за кој кинеската влада ангажираше 20 илјади истражувачи, академици и професори. Повеќе

Некогашниот пијаница и шампион ја спасува Гранада од испаѓање

Шпанската Гранада во Примера е како неодговорен студент кој сака да ги реши испитите. Во последните пет години „Насриди“ редовно се спасуваа од испаѓање во понизок ранг а тенденцијата продолжи и сезонава. Повеќе

Ричард Гир: Кинези не ми даваат да глумам во Холивуд

Одамна го немало со битна улога во голем филм а нему му е јасно зошто. Затоа што уверувањата и пријателствата имаат своја цена. Холивуд го држи кинескиот капитал а Ричард Гир е стар пријател со Далај Лама. Повеќе

Што е попродуктивно од Кинез?

Кинез со армија роботи. И за идни референци, вака изгледа крајот на човечката работна сила. Таман мислиш ќе се уморат, они сами одат да се закачат на полнач. Повеќе

Кинески судија не можеше да го следи Оскар

Бразилецот кој неодамна од Челси замина во Шангај веќе на дебито покажа колку е добар. Даде гол, имаше асистенција, а линискиот судија ненавикнат на таква техника се сопна. Повеќе