таг: звук

Како звучело примирјето на Првата светска војна?
Звучни пејзажи

Додека светот ја одбележува 100-годишнината од крајот на Првата светска војна, да слушнеме како тоа звучи кога одеднаш оружјето ќе стивне. Со други зборови, како звучи мирот по долга и исцрпувачка војна. Повеќе

Зошто кога паѓа снег е тивко?

Зимската идила со натрупан снег и со по некое диво животно во далечината е чест мотив во сликарството, книжевноста, филмовите и гоблените. Но дури и сред град, кога ќе падне снег е некако мирно. Само ни се чини или навистина сè се стишува? Повеќе

Што е тоа „сонично брендирање“?
Звукот продава

„Соничен бум: како звукот го менува начинот на кој мислиме, чувствуваме и купуваме" е нова книга на автор кој смета дека живееме во златното доба на звукот, и дека на композиторите им стојат на располагање неверојатни можности да го одредат тонот на човечките искуства. Повеќе

Тивко да полудиш

Во оваа празнична бучава, најтивката соба на светот може да звучи (!) примамливо. Само треба да знаете дека во неа никој не издржал повеќе од 45 минути Повеќе