таг: зомби

Феноменот на „немртвите“ и човекот кој ја инфицираше поп-културата со него

Вчера, 16.7, на 77 години, почина Џорџ А. Ромеро, режисер на aнтологискиот „Ноќ на живите мртовци“. Но иако повеќето некролози го слават како филмски автор, тој е многу повеќе од тоа - изумител на феномен кој ја инфицираше целата поп култура со идејата за воскреснувањето која, за разлика од онаа христијанската, не носи ништо добро. Повеќе

„Крајот на светот" (2013)
Букбокс гледаше

Признаваме, по исходот од референдумот во Британија баравме филм кој би можеле да го поврземе со актуелната ситуација, како некое пророштво или социолошки коментар на британскиот менталитет. Не сме сигурни дека ова е тој филм, ама па е многу, многу забавен. Повеќе

Водич низ зомбија
Да се живее со некој кој има умрено

Постои едно фрапантно ментално пореметување кое луѓето ги претвора во зомбија, во живи духови кои себеси се сметаат за умрени или пак длабоко веруваат дека никогаш не ни постоеле.  Повеќе