таг: Виктор Иго

Пожарот во Богородичната црква кој го опиша Виктор Иго во 19 век

Во текот на својата 856 години долга историја, Нотр Дам поминала низ многу нешта. Но еден писател и негов славен роман се најзаслужни што црквата го преживеала 19 век, кога готската архитектура била оставана да скапува. Повеќе

Тајниот презир на Бодлер кон Иго
Колегата-давеж

Виктор Иго, еден од француските книжевни џинови, како човек бил давеж. Барем така тврди неговиот современик и колега, Бодлер. A со него се согласуваат и современите француски матуранти. Повеќе

Најкратката преписка на светот

Твитот е една бескрајно долга и досадна форма во однос на тоа како се разбрале Виктор Иго и неговиот издавач. Нешто како денешното тинејџерско комуницирање со змии, само во аналогна и интерпункциска форма. Повеќе